Ahlséns Järnsmide

Jag heter Martin Ahlsén, född 1968. Bor, har smedja, butik och museum (under uppbyggnad) på Getporsvägen 8 i Handen (söder om Stockholm).
Klicka här för att komma till museet och Butiken.
Smedyrket har funnits i släkten i generationer vilket kanske bidrog till att jag fastnade för järnsmidet på nyckelviksskolan 1987.

Jag byggde en första ässja vid vårt (punk-)rockhak Ultrahuset i Handen sommaren 1988. På den tiden spelade jag mycket med mitt folkpunkrockband som senare övergått i ett slags trubadurskap som jag och Agnes sysslar med vid sidan om smidet. Vi spelar främst medeltida låtar men även Bellman hör till specialiteterna. (Klicka på skylten musik.)

Nya smedjan dröjde beroende på oklarheter i lokalfrågan. Det blev på dåvarande Ultras "hunddagis” / RuggUltra. Vår nuvarande lokal. Jag och brorsan Olle (idag svetsare) och några till byggde och fixade och sedan 1992 har jag kunnat lattja med järn här.

Under tiden har jag också pluggat bl.a Byggnadsvård med bebyggelsehistoria på universitetet, vilket haft en viss betydelse för smidet. Jag fördjupade mig där också i Handens historia vilket betytt mycket för mitt i engagemang i museiprojektet. (klicka på skylten museet.)

På 80-talet gick jag också en period som lärling i arkitekturmåleri. Jag gjorde även en del sådana arbeten.(klicka på skylten måleri m.m.) Det blev efterhand mycket smida på marknader och evenemang.
I Mars 2003 blev jag indragen i en butik; Halldor på Stortorget i Gamla stan vilket resulterade i en mycket intensiv period med smide alla dagar.
Sista maj 2005 flyttade vi därifrån men man kan fortfarande i viss mån köpa mitt smide i Gamla Stan. Antingen på Handkraft Swea på Västerlånggatan 24 eller Scaramouche på Skomakargatan 24b (nära Stortorget).
Men med bredast sortiment (och billigast) hittas vi här på sajten och i vår gårdsbutik invid smedjan.