Till yggdrasils startsida
Museet Handen Del 1
 Butiken
Museet historia 1
Museet historia 2
Museet historia 3 Museet historia 4 Museet historia 5 Museets omgivningar

Idén till ett lokalt museum för Handen kläcktes någon gång 1998-99 utav mig (Martin Ahlsén, smed) och Handenhistoriken Olle Flodby. Jag läste då på universitetet och fördjupade mig i Handens (arkitektur-) historia.

På bilden syns smeden själv på trappen till torpet Svenro som vi då monterade ned.


Olle Flodby utanför sitt hus


En dag fick vi en larmrapport att torpet Svensro, välkänt i hembyggdskretsar, fanns att rädda men att det var väldigt akut. En påbörjad renovering hgade tagit en plötslig vändning. Vi kom överens med ägaren att ta hand om det.

På bilden syns Henry Hall och Agnes (Lodjurets Silverskatt) inne i Svensro. Året var 2001.


Arbetet med att ta ned det gamla timmerhuset var tungt och besvärligt. Det hade regnat vädligt mycket och övre stockvarven satt otroligt hårt fast i varandra. Henrik Almström skade sig när en stor kofot plötsligt lossande och satte sig i panna på honom.


Det blev många turer med både hembyggdsgillet, där delar av styrelsen till en början var motståndare till projektet och kommunen där toppolitikerna visserligen gillade idén men motstånd fanns på tjänstmannnasidan.

På bilden syns Henrik Almström grävandes under det gamla päronträdets rot. Så småningom fick vi bort roten och kunde börja bygga museets grund. Året var 2004


Grästorven som vi grävde loss för grunden blev till nytt torvtak på getstall och butik. Vi fick sedan hjälp av Bjrön Svedén med maskinen.


Det var dock inte fullt så lättsamt som den här solskensbilden låter påskina.


Det var mycket att gräva och hacka. På bilden syns Henry Hall och Aldo. Säkert hade även Henrik Almström varit med men han dog plötsligt i februari 2005. Det var en mycket stor förlust för både oss personligen och för Handen museisektionen.


Grunden belv ofta använd som sandlåda inna syllarna och golvplanken kom i vägen.


Sarsstugan, ännu med sitt gula masonitskal Under detta fanns det en gammal vägg av horisontella falurödfärgade brädor, bl.a. från gamla billådor. (Bilar från Amerika skeppades förr i stora trälådor.

Agnes i vindsvångens lucka på Sarostugan.


Läs del 2 i museets historia