Till yggdrasils startsida
Museet Handen Del 3
 Butiken
Museet historia 1
Museet historia 2
Museet historia 3 Museet historia 4 Museet historia 5 Museets omgivningar

Hösten 2006 bjöd till vår lycka merendels på fint byggväder. Vi började med tvärbalkar och återstående väggtimmer. Inga lyftmaskiner användes utan vi drog upp stockarna på stegar som förut. De längsta var vi fyra eller fem personer på. Två på insidan med rep och två som sköt upp stockhelvetena längs stegarna.

Äntligen kunde så takäventyret börja. Taket var ju den del av huset som tyvärr hade rivits ner i en container innan vi hann stoppa fortsatt rivning, 2001. Vi fick hem takmaterialet i delar och det var trasigt, dyngsurt och bitar saknades.

Återuppbygganden var sannerligen en utmaning. Vi lyckades pussla ihop fyra takstolar av det gamla virket, Vi fick vi smida starka järn för att hålla ihop de söndersågade delarna. Fyra takstolar fick göras av till största del nytt virke. De byggdes ihop på marken innan de drogs upp längs stegarna.

Under resans gång ändrade vi oss vad gällde taktäckningsmaterialet. Vi tyckte att takpannor trots allt fortfarande är mycket vanligt och inget som direkt väcker någon nyfikenhet. Torvtak däremot är ju idag sällsynta och förmedlar en känsla av svunna tider på ett annat sätt. Vi hade tidigare täckt butikens tak med hemgrävda torvor och det var ett drygt och tungt jobb så vi beslutade att pröva på ett nytt sätt. Innan vi kunde lägga på torven sattes toppstockarna upp och plank spikades på takstolarna. Dessa täcktes med grov takpapp.

Vad som inte syns av dessa mödosamma takarbeten är den s.k. Matakimattan som jag tydligen glömde fota. Ovanpå detta fick vi göra ett nät av plank till stöd för torven. Första, oundgängliga delen av vindskidorna kom också på plats och gaveltrianglarna täcktes med gammalt virke som vi satte ihop till en lockpanel. Torvsäckarna som är preparerade med gräsfrö kom hit från Norge.

Som tur var hade vi hjälp av ett gäng praktikanter så att vi kunde bilda langarkedja. Innan vintern hann vi också sätta in fönster och dörrar samt stötta upp taket med stora fina stockar som är tänkta att finnas med permanent i bygget.

Andra personer än de vid bilden namngivna praktikanterna som varit till stor hjälp är Fredrik Hellman, Aaron Fischer och Charlotte, Conny Ek samt Henry Hall och så vi på gården förstås. Några av oss syns på bilderna från taklagsfesten som var i november men som ändå kunde hållas utomhus!


Praktikantgänget från vänster:
Emma Pantzare, Niclas Piilonen (som nu var inneboende smedlärling) Terje Wallberg och Viktor Selin.

<-- Läs del 2
Läs del 4 -->